Taklaa raudanpuute

Taklaa raudanpuute

Rauta on elimistölle välttämätön hivenaine, jota on saatava ravinnosta riittävästi. Rauta osallistuu useisiin kehon toimintoihin, ja yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on hapen kuljettaminen tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen ja lihaksiin. Riittävällä raudan saannilla voi vaikuttaa niin jaksamiseen, hyvinvointiin kuin mielialaankin. Kehon rautavarastot voi mittauttaa helposti Puhdin laboratoriokokeella. Tarvittaessa raudan saantia täydennetään ravintolisällä, esimerkiksi Puhdas+ rautavalmisteella.

Raudan saanti

Ihmisen elimistö ei kykene itse tuottamaan rautaa ja sitä onkin saatava ravinnosta päivittäin. Koska rautaa poistuu kehosta eritteiden mukana, on sen säännöllinen saanti tärkeää. Raudan lähteitä ovat muun muassa maksa- ja liharuoat. Suomessa miehet saavat yleensä keskimäärin riittävän paljon rautaa ruokavaliostaan, mutta naisilla saanti voi usein jäädä suositusten alle. Raudan saantisuositus on miehillä 9 mg vuorokaudessa ja hedelmällisessä iässä olevilla naisilla 15 mg vuorokaudessa. Saantisuositus on naisilla miehiä suurempi kuukautisvuodon vuoksi. Raudan saantiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli on runsaat kuukautiset. Lisäksi raudan tarve kasvaa raskausaikana. Vaihdevuosien jälkeen naisten raudan tarve laskee miehiä vastaavalle tasolle. Runsas urheilu nostaa raudan tarvetta sekä naisilla että miehillä. Omaa raudan saantia ruokavaliosta voi arvioida esimerkiksi Finelin laskurilla, mutta tämä ei kerro todellisuudessa sitä, kuinka paljon rautaa ravinnosta imeytyy yksilöllisesti. Raudan saanti ei vielä kerro kehon rautavarastoista. Rautavarastojen määrä selviää laboratoriokokeella. Raudan saantia voi tehostaa tarvittaessa laadukkaalla ravintolisällä, kuten Puhdas+ rautavalmisteella, joka on monipuolinen kokonaisuus sisältäen raudan lisäksi B12-vitamiinia, folaattia sekä C-vitamiinia.

Raudan imeytyminen

Vaikka rautaa saadaan ravinnosta, voi sen imeytyminen suolistossa olla syystä tai toisesta heikkoa. Rauta imeytyy ohutsuolesta. Esimerkiksi keliakia ja muut imeytymisen häiriöihin liittyvät tilat voivat vaikuttaa raudan imeytymiseen. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää selvittää lääkärin kanssa, mistä raudan heikko imeytyminen johtuu. Rautapitoisten ruokien tai rautavalmisteen kanssa on hyvä nauttia C-vitamiinia, koska C-vitamiini edesauttaa raudan imeytymistä. C-vitamiinia saadaan esimerkiksi monista hedelmistä ja marjoista, mutta sitä on usein myös lisätty rautavalmisteisiin. Tietyt ruoka-aineet ja juomat puolestaan heikentävät raudan imeytymistä. Muun muassa maitotuotteiden kalsium sekä kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä, eikä rautalisää kannata nauttia niiden kanssa samalla aterialla. Rautalisä kannattaa yleensä ottaa tyhjään vatsaan. Rautaa imeytyy parhaiten silloin, kun rautavarastot ovat niukat. Rautavarastojen täydentyessä imeytyminen pikkuhiljaa heikkenee. Puhdas+ rautavalmiste sisältää raudan lisäksi myös B12-vitamiinia, folaattia sekä C-vitamiinia, joka edistää raudan imeytymistä. Puhdas+ rautavalmiste on vatsaystävällinen ja kasviperäinen. Rauta ja C-vitamiini on pakattu rakeeseen, josta ne vapauttavat ainesosia hitaasti ja tasaisesti läpi suoliston. Näin ei synny tilannetta kuten tavallisella rautavalmisteella, että koko rautamäärä vapautuisi yhteen paikkaan vatsalaukussa tai ohutsuolen alkuosassa.

Raudanpuutteen tutkimukset ilman lähetettä

Omaehtoinen terveyden edistäminen ja itsensä mittaaminen ovat yleistyneet viime vuosina, ja myös raudanpuutteen tutkimuksiin on nykyään helppoa mennä itsenäisesti ilman lääkärikäyntiä. Puhti on suomalainen yritys, joka tarjoaa parasta palvelua hyvinvoinnin mittaamiseen ja kehittämiseen. Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin helposti ilman lähetettä ja saat tulokset selkeälle raportille, jota osaat itsekin tulkita. Ferritiini on ensisijainen raudanpuutteen tutkimus. Ferritiinin lisäksi tulisi tarkistaa myös tulehdustila sekä verenkuva. Herkkä CRP kertoo elimistön tulehdustilasta, joka vaikuttaa ferritiiniarvoon. Täydelliseen verenkuvaan kuuluu puolestaan hemoglobiini, joka paljastaa anemian. Puhdin palvelun kehittämisessä on mukana useita lääkäreitä. Testien jälkeen on mahdollista tilata erikseen lääkärin puhelinkonsultaatio suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli herää epäilys sairaudesta, tulokset ovat poikkeavat tai on oireita. Lisätietoja ja lähteet: Puhdas+. Rauta 20 mg + B12 + Folaatti + C Puhti. Laaja anemian ja raudanpuutteen tutkimuspaketti Puhti. Raudanpuutteen tutkimus Puhti. Ferritiinin mittaus Puhti. Ferritiini kertoo rautavarastoistasi (raudanpuutos ja raudanpuuteanemia) Puhti. Rauta (Fe) – Mihin rautaa tarvitaan? Puhti. Hemoglobiini (B-Hb) paljastaa anemian Vieraskynän kirjoittaja Mirka Tuovinen vastaa palvelun kehittämisestä ja viestinnästä Puhdilla. Puhdas+ kumppani Puhti (www.puhti.fi) on palvelu, jonka avulla voi seurata omaa hyvinvointia ja terveyttä laboratoriotesteillä. Toimimme tiiviissä yhteistyössä kumppaneidemme kanssa – hyvinvointisi edistäminen yhteisenä tavoitteenamme.
Takaisin blogiin