4. On joustava
Joustavuus on terveen ruokasuhteen kulmakivi. Maailma ei kaadu, vaikka lautaselle päätyisikin silloin tällöin eineksiä, tai jos viikonloppuna herkuttelee jäätelöllä. Kiinnitä huomiota kokonaisuuteen on hyvä nyrkkisääntö. Löydä itsellesi paras tapa!
5. On monipuolinen
Monipuolisuus tarkoittaa paitsi sitä, että syöt jotain eri ruoka-aineryhmistä (kasviksia, lihaa, viljatuotteita jne.), mutta myös sitä, ettet aina turvaudu samoihin ruoka-aineisiin. Tutustu kaupan antimiin, ja valitse välillä jäävuorisalaatin sijaan vaikkapa romainesalaattia, kauran sijasta tattaria ja broilerin sijasta kalkkunaa tai tofua.
6. Tuo kylläisyyttä
Nälän ja kylläisyyden tunteet ohjaavat syömistä. Riittävä kylläisyys aterian jälkeen edesauttaa painonhallintaa, sillä se tukee säännöllistä ateriarytmiä ja hillitsee napostelun tarvetta.
7. Tuottaa hyvää oloa sekä henkisesti että fyysisesti
Edellä mainittuja kohtia on tärkeää soveltaa omalla kohdalla siten, että ruokavalio tuottaa juuri sinulle hyvää oloa niin henkisesti kuin fyysisestikin. Omien elintapojen muutos voi aluksi olla äärimmäisen hankalaa ja henkisesti raastavaa, mutta pidemmän päälle se palkitsee vähintään kaksin verroin.
Kirjoittaja on Puhdas+ urheilijatiimin jäsen Jade Liikkanen, joka on ravitsemus- ja biolääketieteen opiskelija. Tutustu Jadeen esimerkiksi Instagramissa @jadejessika