Liikkuvan ihmisen TOP-3 tärkeintä ravintoainetta

Liikkuvan ihmisen TOP-3 tärkeintä ravintoainetta

Tiesitkö, mitkä ovat liikkuvan ihmisen TOP-3 tärkeintä ravintoainetta?

Kollageeni – Se kaikista tärkein!

Kollageeni on elimistömme kierteinen säiemäinen proteiini, jolla on erinomainen joustavuus ja vetolujuus. Sitä esiintyy mm. ihossa, limakalvoilla, jänteissä, rustoissa ja luustossa. Sen tuotanto alkaa vähentyä hiljalleen 25. ikävuoden jälkeen ja keski-iässä sen tuotanto on vähentynyt jo merkittävästi. Tämän huomaa ulkoisesti mm. veltostuvasta ihosta, joka mielletään ikääntymisen merkiksi.

Aikaisemmin ihmiset usein käyttivät ravintoa monipuolisemmin, jolloin ravinnosta sai enemmän niitä osia (esim. kalan nahka ja eläimen rustot), jotka sisältävät merkittäviä määriä myös kollageenia. Nykyään mm. lihaa ja kalaa käytetään valikoidummin. Usein niistä hyödynnetään lähinnä se osuus, jossa ei ole kovin paljoa kollageenia. Sekaruokavaliossa kollageenia on siis ennen saatu enemmän kuin nykyään. Tämä on merkittävää, sillä elimistön proteiineista kuitenkin n. 40 % on kollageenia. Nykyinen ravitsemuksemme ei siis tue riittävää kollageenin saantia. Aktiivinen liikunnallinen elämäntapa asettaa melkoiset vaatimukset keholle. Kehon tukirakenteiden täytyy olla erityisen kestäviä ja joustavia.

C-vitamiini

C-vitamiini on liikkujalle tärkein vesiliukoinen vitamiini monestakin syystä. Tärkein syy on se, että se auttaa meitä pysymään vahvoina ja kestävinä. C-vitamiini on myös tärkeä antioksidantti ja se vähentää elimistön haitallista hapetusstressiä. Hapetusstressi on biokemiallinen tapahtuma, joka johtaa elimistön kudosten ja molekyylien vahingoittumiseen, ennenaikaiseen vanhenemiseen ja immuunipuolustuksen heikkenemiseen.

Vaikka liikunta onkin järkevällä tavalla toteutettuna erittäin terveellistä ja hyödyllistä, se lisää hapetusstressiä ja antioksidanttien, kuten C-vitamiinin tarvetta.

Ihmistä ja hamsteria yhdistää eräs piirre, nimittäin kykenemättömyys muodostaa C-vitamiinia. Siksi tämän vitamiinin saanti on täysin ulkoisen saannin varassa. Kehossa isot määrät C-vitamiinia löytyy lisämunuaiskuoresta, jossa muodostuu stressihormoni kortisolia. C-vitamiini yhdistetään myös terveeseen stressivasteeseen ja se on näin ollen erityisen hyödyllinen ravintolisänä urheilijalle. Vaikka liikunta onkin terveellistä, se on silti aina jonkinlainen stressi eli rasitus keholle. C-vitamiini auttaa kehoamme adaptoitumaan tällaiseen nk. ”positiiviseen stressiin”. Kun stressivasteesi on kunnossa, jaksat paremmin ja palaudut liikunnastakin tehokkaammin.

Magnesium Magnesium on keholle tärkein kivennäisaine. Se on osallisena satojen entsyymien toiminnassa. Entsyymit muuttavat aineita toisiksi aineiksi, hajottavat ja rakentavat niitä ja ovat elämälle täysin välttämättömiä.

Magnesium on myös elektrolyytti eli se osallistuu elimistön toimintoihin, joihin liittyy sähkövaraus. Tämä on erityisen tärkeää mm. lihassoluille ja niiden supistumiselle ja rentoutumiselle. Magnesiumin puutteesta kärsivät voivat kokea kivuliaita lihaskramppeja ja tämä on myös urheilijoilla varsin tavallinen vaiva. Muita tärkeitä elektrolyyttejä ovat mm. natrium, kalium ja kalsium.

Sydän on iso ja voimakas lihas. Niinpä magnesium on tärkeä myös sydämen normaalille sähköiselle toiminnalle. Urheileminen on toki sydäntä vahvistavaa, mutta varsinkin iäkkäämmillä ja raskaissa suorituksissa sydämeen kohdistuu myös erityistä rasitusta ja silloin on tärkeä varmistaa sydämen optimaalinen toiminta. Magnesiumin puute saattaa altistaa rytmihäiriöille. Magnesiumia tarvitsee myös luusto pysyäkseen vahvana ja terveenä.

Siinä missä urheilusuoritukset lisäävät mm. C-vitamiinin tarvetta, ne lisäävät myös magnesiumin tarvetta. Magnesiumin puute urheilijalla ei altista vain ikäville lihaskrampeille, vaan myös muille magnesiumin puutteesta aiheutuville terveysongelmille. Kaikki kolme tehoainetta samassa tuotteessa

Uusi juuri markkinoille tullut Puhdas+ Collagen & Magnesium + C-vitamiini tuote sisältää nämä kaikki liikkuvan tai urheilevan ihmisen tärkeimmät ravintoaineet helposti nautittavassa muodossa. Jauhe sekoitetaan veteen, smoothieen tai palautusjuomaan. Tuote on valmistettu kotimaassa ja se on 100 % lisäaineeton.

Sami Sundvik, ravintovalmentaja.

Takaisin blogiin