Puhdas+ D-vitamiini

D-vitamiinin saanti – Mistä tiedän, mikä on minulle sopiva ravintolisän annostus?

D-vitamiini on tärkeä terveyteemme vaikuttava tekijä, johon voimme vaikuttaa itse. Pohjoisen sijaintimme ja siitä johtuvan pimeyden vuoksi D-vitamiinin saanti on erityisen tärkeää suomalaisille. Mihin kaikkeen D-vitamiini vaikuttaa ja kuinka voimme taata, että saamme sitä riittävästi läpi vuoden?

Varmista riittävä D-vitamiinin saanti ympäri vuoden

D-vitamiini vaikuttaa ihmisen terveyteen hyvin kokonaisvaltaisesti. D-vitamiini vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen sekä luuston terveyteen. D-vitamiinia tarvitaan immuunipuolustukseen, eli se vaikuttaa terveenä pysymiseen. Lisäksi D-vitamiinin merkityksestä monille muille elimistön toiminnoille tehdään jatkuvasti lisää tutkimusta.

D-vitamiinia saadaan pääasiassa auringosta, mutta myös ravinnosta ja lisäksi tietysti ravintolisästä. Suomalaiset saavat D-vitamiinia keskimäärin liian vähän nimenomaan vähäisen auringonvalon vuoksi. Edes kesällä valoisaan aikaan elimistön vitamiinivarastot eivät välttämättä täydenny. Kesällä iho suojataan vaatteilla auringon haitallisilta vaikutuksilta, jolloin vitamiinivarastot eivät välttämättä täydenny riittävästi.

Ravinnon kautta D-vitamiinia on melko hankalaa saada ihmiselle tarpeellista määrää; D-vitamiinia on luontaisesti esimerkiksi kalassa ja sienissä. Ravintolisä onkin monesti tarpeellinen vuoden ympäri. Puhdas+ valikoimasta löydät laadukkaat D-vitamiinilisät.

D-vitamiinitason mittaus ilman lähetettä

D-vitamiinin saanti ja imeytyminen on yksilöllistä. Voit selvittää oman D-vitamiinitason Puhdin tutkimuksilla, joihin pääset helposti ilman lähetettä. Yleisesti ottaen riittävän D-vitamiinitason alarajana laboratoriokokeessa pidetään 75 nmol/l. Varsinkin mikäli pitoisuus on alle 50 nmol/l, merkitsee se vitamiinin puutosta. Vertaa laboratoriokokeessa saamiasi tuloksia viitearvoihin ja lisää D-vitamiinilisän annostusta tarvittaessa (aikuisen turvallisen vuorokausiannoksen, 100 μg, rajoissa).

Puhdin tulosraportilta näet selkeästi, onko tuloksesi viitearvojen sisällä. Tulos on esitetty myös visuaalisesti ja saat tulosraportilta lisätietoja oman hyvinvoinnin edistämiseksi. Testien jälkeen on mahdollista tilata erikseen lääkärin puhelinkonsultaatio suoraan Puhdin tulosraportilta, mikäli herää epäilys sairaudesta, tulokset ovat poikkeavat tai on oireita.

Lisätietoja ja lähteet:

Puhdas+: D-vitamiinivalmisteet

Puhti: D-vitamiini on tärkeä pohjoisen asukkaille

Puhti: D-vitamiinin mittaus ilman lähetettä

Vieraskynän kirjoittaja Mirka Tuovinen vastaa palvelun kehittämisestä ja viestinnästä Puhdilla. Puhdas+:n kumppani Puhti (www.puhti.fi) on palvelu, joka helpottaa laboratoriotutkimuksiin pääsyä ja tekee tuloksista helposti tulkittavia. Palvelun kehittämisessä on mukana useita lääkäreitä. Toimimme tiiviissä yhteistyössä kumppaneidemme kanssa – hyvinvointisi edistäminen yhteisenä tavoitteenamme.

Takaisin blogiin